Românii preferă carnea de porc locală, dar o recunosc greu
Agricultură

Românii preferă carnea de porc locală, dar o recunosc greu

Buletin de știri, cele mai importante subiecte ale orei (21 octombrie 2025, ora 11:01)

Carnea de porc românească este un element central în bucătăria tradițională, fiind preferată de 72% dintre români, conform unui studiu realizat de Asociația Producătorilor de Carne de Porc. Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor întâmpină dificultăți în a recunoaște cu exactitate carnea produsă local la cumpărături.

Studiul arată că 39% dintre respondenți văd carnea de porc ca o parte din tradiția națională, iar aproape 30% o consideră „carnea cu care au crescut”. Principalele motive pentru alegerea cărnii românești sunt gustul, prospețimea și caracterul sănătos al produsului.

În România, consumul mediu anual de carne de porc este de aproximativ 37 kilograme pe persoană. Cu toate acestea, eticheta „produs în România” nu asigură întotdeauna originea certă, ceea ce creează confuzii în rândul cumpărătorilor, mai ales în perioadele festive precum Crăciunul, când preparatele tradiționale sunt indispensabile.